Op zaterdagmiddag 25 januari klinkt door heel Nederland een oproep om mee te doen aan de Nationale Tuinvogeltelling. Kerkklokken luiden melodieën van bekende vogelnummers om Nederlanders eraan te herinneren hoe belangrijk het is om vogels in tuinen en op balkons te tellen.
Het gaat niet goed met veel vogelsoorten in ons land. Met de gegevens van de Tuinvogeltelling kunnen bedreigde vogels beter worden beschermd. De Nationale Tuinvogeltelling brengt in kaart welke vogels (nog) in onze tuinen en buurten leven.
De data van de Tuinvogeltelling tonen aan dat sommige vogelsoorten uit onze tuinen verdwijnen. Zo is de huismus uit de kernen van grote steden verdwenen en neemt het aantal merels af. Het verdwijnen van spreeuwen uit Nederland wijst op de achteruitgang van de natuur in stedelijke gebieden.
Van Alkmaar tot Rotterdam spelen beiaardiers vogel-gerelateerde liedjes op hun carillons. Dit jaar vindt de 22ste editie van de Tuinvogeltelling plaats, het grootste burgeronderzoek van Nederland. Meedoen is eenvoudig: maak een half uurtje vrij op vrijdag 24, zaterdag 25 of zondag 26 januari.
Door deel te nemen aan de Tuinvogeltelling draag je bij aan het verkrijgen van waardevolle gegevens over vogelpopulaties, die de Vogelbescherming gebruikt voor beschermingsbeleid en actie.
De Tuinvogeltelling biedt inzicht in de landelijke ontwikkeling van vogelpopulaties. Met meer deelnemers kunnen er meer trends worden waargenomen. Timo Roeke van Vogelbescherming Nederland benadrukt het belang van de gegevens die door dit gezamenlijke burgeronderzoek worden verzameld.
Wil je meedoen aan de Tuinvogeltelling 2025? Kijk op de website van Vogelbescherming Nederland voor meer informatie en om je aan te melden. Op zondagavond worden de top 10 vogelsoorten bekendgemaakt.
Foto roodborst: Rob Kempers