Stiltegebieden in Noord-Holland opnieuw gedefinieerd en vereenvoudigd

04 mrt , 11:55 Gemeente
image 13 66c475c3b5f6d

Stiltegebieden in Noord-Holland krijgen nieuwe vorm

De provincie Noord-Holland staat voor een herstructurering van het stille landschap in de regio. Het plan is om de huidige wirwar van stiltegebieden te vereenvoudigen en meer te laten samenvallen met de belangrijke natuurgebieden Natuurnetwerk Nederland (NNN) en Natura2000. Gedeputeerde Staten (GS) betrekken de gemeenten en de statencommissie Leefomgeving bij deze ambitieuze plannen, met uiteindelijke goedkeuring van Provinciale Staten (PS).

Belang van stilte voor welzijn

Het beleid is gericht op het creëren van een gezonde leefomgeving waar inwoners rust en stilte kunnen ervaren. Een stiltegebied wordt gedefinieerd als een speciaal beschermd gebied waar de geluiden van planten en dieren domineren. De term 'stilte' benadrukt hierbij de afwezigheid van verstorende, externe geluiden.

Huidige uitdagingen

Op dit moment kampen de 41 stiltegebieden in Noord-Holland met handhavingsproblemen en overschrijdingen van de richtlijnen voor maximale geluidsbelasting. De huidige indeling van gebieden wordt als onlogisch beschouwd, en de geluidsniveaus overschrijden de aanbevolen normen. Zo worden bijvoorbeeld op Texel meerdere dorpskernen geraakt door de contouren van stiltegebieden, wat lokale activiteiten beperkt.

Vernieuwde aanpak

Vooruitkijkend stelt GS voor om de toekomstige stiltegebieden te integreren met de natuurgebieden NNN en N2000, waardoor ongeveer 10 stiltegebieden zullen verdwijnen. De overige stiltegebieden zullen verkleind worden, aangezien sommige delen buiten de N2000 en NNN vallen. Gemeenten krijgen meer verantwoordelijkheid voor de uitvoering van het stiltegebiedenregime, waarbij de provincie enkel richtlijnen aanreikt zonder strikte regels op te leggen.

Decentrale benadering

Het vernieuwde beleid sluit aan bij de principes van de Omgevingswet en de Omgevingsverordening, waarbij de nadruk ligt op lokale betrokkenheid en bevoegdheden zo dicht mogelijk bij de burgers worden geplaatst. De herziening van stiltegebieden in Noord-Holland volgt de visie 'lokaal waar mogelijk, regionaal waar nodig' om een gebalanceerde en harmonieuze leefomgeving te waarborgen.