In 2023 heeft een onderzoek de punctualiteit en zorgkwaliteit van ambulances in Medemblik nader bekeken. Uit de analyse blijkt dat van alle spoedritten naar Medemblik slechts één op de 24 ambulances er langer dan een kwartier over deed. De landelijke standaard vereist dat 95 procent van de ambulances bij levensbedreigende meldingen, zoals A1-ritten, binnen vijftien minuten ter plaatse is. Dit brengt de focus op de totale meldtijd, uitruktijd en rijtijd.
De gemiddelde wachttijd voor een ambulance in Medemblik bedroeg in 2023, 9 minuten en 41 seconden, wat een verbetering laat zien ten opzichte van 2019 met een tijd van 10 minuten en 6 seconden. Deze gunstige ontwikkeling staat echter in contrast met vergelijkbare gemeenten waar de wachttijd is toegenomen.
Binnen Medemblik zijn er aanzienlijke verschillen in wachttijden. In postcodegebied 1654 staat de ambulance gemiddeld binnen 6 minuten en 24 seconden klaar, terwijl in postcodegebied 1619 dit gemiddeld 11 minuten en 21 seconden duurt. Postcodegebied 1619 kent ook de hoogste frequentie van ambulances die langer dan een kwartier onderweg zijn.
Niet alleen ambulances, maar ook politieauto's spelen een cruciale rol bij spoedgevallen in Medemblik. Terwijl de politie in 2021 in 75 procent van de gevallen binnen een kwartier arriveerde, presteerde Medemblik hier beter dan de meeste vergelijkbare gemeenten.
Branchevereniging AZN benadrukt dat snelheid van aankomst niet de enige factor is voor adequate spoedzorg. Voorzitter Han Noten geeft aan dat een ambulance binnen een kwartier arriveren niet altijd noodzakelijk is voor optimale zorgverlening in spoedgevallen. Dit benadrukt de complexiteit van zorgkwaliteit en prioritering bij noodgevallen.
Naar aanleiding van de analyse hebben politici aangedrongen op structurele oplossingen, zoals het oprichten van extra ambulanceposten, om de ambulancezorg in Medemblik verder te verbeteren.