Recente cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek onthullen dat huishoudens in Medemblik tussen 2014 en 2023 een toename in welvaart hebben ervaren. Echter, deze groei blijkt minder snel te zijn dan in vergelijkbare gemeenten die sterk op Medemblik lijken.
Het samenspel van inkomen, opleidingsniveau en arbeidsparticipatie in Medemblik resulteert in een hoger welvaartsniveau dan in vijftien vergelijkbare gemeenten en zelfs boven het landelijk gemiddelde. Deze relatief hoge welvaart in Medemblik is voornamelijk te danken aan de aanwezigheid van bovengemiddelde inkomens en vermogens onder huishoudens.
Uit de CBS-gegevens blijkt dat zeven van de soortgelijke gemeenten lager scoren op de welvaartsladder dan Medemblik, terwijl er zes gemeenten zijn waar de welvaart hoger is en twee waar het niveau vergelijkbaar is. Van deze gemeenten is de welvaart in zeven gemeenten minder snel gestegen dan in Medemblik, terwijl in acht gemeenten de welvaart juist sterker is toegenomen.
In specifieke wijken van Medemblik is de welvaart de afgelopen jaren fluctuerend geweest. Zo is het welvaartsniveau in het gebied Andijk Buitengebied sinds 2014 gedaald, ondanks een bovengemiddeld niveau. Aan de andere kant zijn de meest welvarende huishoudens te vinden in Wognum Buitengebied, terwijl Medemblik Randwijk en Gildenwijk ook opvallend genoemd worden.
De Vereniging Nederlandse Gemeenten wijst erop dat lokale investeringen, zoals in parken, fietsroutes en woningbouw, van invloed zijn op de welvaartsgroei. Gemeenten waar flink wordt geïnvesteerd, laten een snellere stijging van welvaart zien dan gebieden waar dergelijke investeringen uitblijven. Een voorbeeld hiervan is de aanpak van woonwijken in Rotterdam, zoals 'op zuid', om een beter leefklimaat te creëren.
De focus op hoge inkomens en vermogens in Medemblik draagt bij aan het gestage stijgende welvaartsniveau, en het identificeert specifieke gebieden waar deze welvaartstoename het meest merkbaar is.
Deze analyse benadrukt niet alleen de welvaartsgroei van Medemblik, maar ook het belang van gerichte lokale investeringen en het effect van inkomens- en vermogensverschillen op de welvaartspositie van huishoudens in de regio.